Logo Tao Touch
Titel Tao Touch

Yin en yang

De theorie van Yin en yang is de basis van de oosterse filosofie.
Yin betekent van oudsher schaduwkant van de berg en yang betekent zonkant van de berg.

yin en yang
De yinne meridianen stromen van beneden naar boven en bevinden zich meer aan de voor- en binnenzijde van het lichaam. Zij zijn gekoppeld aan yange organen van vitaal belang voor ons functioneren. Zij ontvangen de aarde energie en verbinden zich met de hemel energie.
De yange organen stromen van boven naar beneden en bevinden zich meer aan de achter-en buitenzijde van ons lichaam. Zij zijn gekoppeld aan de yinne, ondersteunende organen. De yange meridianen ontvangen de hemelenergie en verbinden ons met de aarde-energie.

Yin en yang organen

De yinne organen zijn: dikke darm, blaas, galblaas, dunne darm, 3 voudige verwarmer, maag.
De yange organen zijn: longen, nieren, lever, hart, kringloop en milt.

Ieder yin orgaan is gekoppeld aan een yang orgaan dat een gelijksoortige functie heeft.


Yin en yang zijn twee polariteiten die zich overal en altijd manifesteren en waarbinnen alle bewegingen en veranderingen plaatsvinden. Deze bewegingen van energie zijn gelijk aan 'leven'. De termen yin en yang worden gebruikt om dit leven te beschrijven. Het zijn dus geen statische begrippen, maar een methode om veranderingen te beschrijven zodat er mee gewerkt kan worden. Een man is meer yang en een vrouw meer yin. Maar een jonge vrouw is yang ten opzichte van een oude vrouw. Met yin en yang kunnen dus relaties worden beschreven van dingen ten opzichte van elkaar. Absoluut yang en absoluut yin bestaat niet.